Massage tijdens de zwangerschap

waarom zou je het doen en wat breng het je. Lees gauw verder!

21 February, 2023

Een massage ontvangen tijdens de zwangerschap is fijn. Je lichaam werk hard, dit kan zorg voor lichamelijke ongemakken. Vermoeidheid tijdens de zwangerschap komt vaak voor een massage is dan een moment van rust.

Wie de massage geeft maakt in principe niet veel uit. Een massage in een massagestudio of op de bank door je partner. Het kan allebei, maar toch heeft het een andere uitwerking.


Aanraking door je geliefde geeft een boost aan de oxytocine. Dus zeker tijdens je bevalling is een massage door je partner een meerwaarde. Tijdens mijn workshops leer ik je partner een aantal technieken aan voor een ontspanningsmassage.


Een massage door een masseuse of masseur is effectiever voor het bestrijden van klachten. Zij kennen de juiste technieken om klachten te verminderen. Daarnaast is een zwangerschapsmassage gebaseerd op vocht afdrijven, Er even helemaal uit en een uur niets hoeven is soms ook gewoon heel lekker.


Een massage tijdens de zwangerschap kun je boeken vanaf 15 weken tot het einde van je zwangerschap. Er zijn slecht enkele reden waarom een massage niet zou kunnen tijdens de zwangerschap. Deze check ik a.d.h.v een vragenlijst.


5 voordelen van een massage in je zwangerschap.

  • Massage bied ontspanning
  • Massage creëert meer verbinding met de zwangerschap
  • Verminderd zwangerschapsklachten
  • Stimuleer de bloedcirculatie en daarmee verminderd het oedeem (vocht vasthouden)
  • Maakt de spieren soepeler en daarmee bewegen makkelijker

Om thuis te doen: een korte buik- babymassage

1 Contact maken met je baby

Plaats je handen voorzichtig op je buik. Ga met je aandacht naar je baby en verbind je met je baby. Adem een aantal keer heel bewust in en uit. Dit zorgt voor een beter verbinding met jezelf en vanuit die verbinding kun je een intensiever verbinding met je baby tot stand brengen.

2 Strijkbewegingen op je buik

Plaats beide handen op de onderkant van je buik (je vingers wijzen naar elkaar). Strijk nu met beide handen met lichte druk tot aan je borstbeen omhoog en strijk via je ribben en zijkanten van je lichaam weer terug naar je onderbuik.

3 Cirkelvormige bewegingen op je buik en op je baby

Maak grote cirkelvormige bewegingen over je buik en eindig met een aantal kleine cirkelvormige bewegingen.
Kijk of je het ruggetje of een ander lichaamsdeel van je baby kunt voelen. Masseer vervolgens met kleine en zachte cirkelvormige bewegingen heel rustig je kindje.

4 ‘Hand-over-hand’ op je baby

Plaats je hand heel voorzichtig op het lichaamsdeel van je baby dat voelbaar is. Strijk nu heel rustig over het lichaamsdeel tot het punt waarop je kindje niet meer voelbaar is. Verplaats je hand dan, door de lucht, terug naar de uitgangspositie. Voordat je met de eerste hand klaar bent, begin je met de andere hand een gelijke beweging in dezelfde richting te maken.

Als je partner je buik masseert, maakt hij contact met je kindje. Hierdoor kan je partner nu al een band opbouwen met jullie kindje.